פרופ’ דן משמר מרצה במחלקה למדעי החיים באוניברסיטת בן-גוריון, משלב מטלת כתיבה בוויקיפדיה בקורס ‘גנטיקה וגנומיקה של האדם’. דן סיפר לנו על החוויה שלו ושל הסטודנטים.
תוכל לתת לנו מעט רקע על הקורס?
הקורס ‘גנטיקה וגנומיקה של האדם’ ניתן כקורס בחירה מתקדם לתלמידי השנה השלישית בתואר הראשון ללימודי הביולוגיה וכן כקורס בחירה לתלמידי תארים מתקדמים שלא לקחו אותו בתואר הראשון. קורס זה מתבסס על מה שנלמד בקורס החובה ‘יסודות הגנטיקה’ שניתן לתלמידי התואר הראשון, ועובר מהעקרונות הבסיסיים של מדע הגנטיקה להבנת הבסיס המולקולרי של תורשת תכונות, מבנה הגנום ומעורבות מבנה זה בתכונות שמתבטאות כלפי חוץ ביצור השלם ובתאים בודדים.
מה זה ‘גנטיקה וגנומיקה של האדם’, איפה האדם מן השורה נפגש עם החומר הלימודי שיש בקורס?
גנטיקה איננה אלא המדע העוסק בעקרונות של תורשת תכונות מדור לדור. הגנטיקאים מנסים לפענח את דגם התורשה הזה מהתבוננות בדורות של בעלי חיים וצמחים, ולעיתים אף תוך שימוש בהכלאות מבוקרות. הגנומיקה הינה ענף מאוחר יותר של הגנטיקה והיא עוסקת בכלל התכונות הרשומות בחומר התורשה כולו (הגנום), הבסיס המנגנוני-מולקולרי של פעילותן, האינטראקציה ביניהם ובקרת הופעתן. כיוון, שהקורס הינו קורס מתקדם לתלמידים בסוף התואר הראשון למדעי החיים ולתלמידים מתקדמים, חשבתי על האפשרות לעשות שימוש בידע הנרכש כדי לתרום לקהילה. זו הסיבה שהמטלה הסופית של סטודנטים לתארים מתקדמים (תואר שני ושלישי) המשתתפים בקורס היא כתיבת ערך לוויקיפדיה, העוסק בחומר הנלמד בקורס.
מה היחס שלך לוויקיפדיה? אנחנו יודעים שהאקדמיה רואה בה הרבה פעמים כגורם מאיים, ומרצים מזהירים תלמידים מלהשתמש בה..01
ויקיפדיה בראשיתה כללה ערכים שנכתבו לא פעם על ידי אנשים שאינם אנשי מקצוע. הרעיון שכל מי שנכנס לוויקיפדיה ופתח חשבון משתמש יכול לשנות תוכן של ערך, עלול להרתיע אנשי אקדמיה וגם רבים אחרים, שכן מה היא האמינות של המידע הכתוב שם? עם זאת, יש מקום לאנציקלופדיות גם כיום כאשר כל המידע נמצא זמין ברשת. ערכים שנכתבו בזמנו באנציקלופדיה העברית, ואנציקלופדיה בריטניקה נכתבו ונערכו ע”י אנשי רוח, אומנות ומדע ידועים ומוכרים בתחומם ועל כן קיבלו הערכה וגם נקראו ע”י רבים מן האקדמיה ומכלל הציבור. מבחינתי, ויקיפדיה צריכה לשאוף לרמה הגבוהה הזאת, תוך שימוש בכלים והאפשרויות הקימות ברשת. זו הסיבה שרציתי לתרום לוויקיפדיה ערכים בתחום המומחיות שלי תוך השגת מטרה כפולה: מטלה לימודית מאתגרת לסטודנטים ותרומה לקהילה.
מה אתה חושב על המטלה? למה היה חשוב לך לתת אותה?
מטלת כתיבה רגילה נכתבת על ידי הסטודנט ומוערכת על ידי המרצה בלבד. המטרה היא לימוד, אינטגראציה של ידע וסיכום. כתיבת ערך בוויקיפדיה מוסיפה מימד של “יראו את מה שכתבתי” ואולי גם “ילמדו ממה שפרסמתי”; רמת העניין וההשקעה במטלה עלו פלאים מאז שנתתי אותה במסגרת הקורס, והיא משכה סטודנטים מתקדמים ברמה גבוהה להירשם לקורס ולהתעניין בתחומי הגנטיקה והגנומיקה. מעבר לכך, כתיבת הערכים בעברית יצרה לעיתים קרובות ערכים שלא היו קיימים כלל ובכך הנגישו מידע בתחומי הגנטיקה והגנומיקה למתעניינים, כולל תלמידי תיכון ומורים.
מה היה השוני הגדול ממטלת כתיבה רגילה?
השוני העיקרי הוא בצורת הכתיבה: שימוש בשפה מקצועית מגביל את הקוראים העתידיים של הערך והסטודנטים משקיעים מאמץ ניכר בהעברת חומר מתקדם ומורכב תוך שימוש בשפה שווה לכל נפש במידת האפשר.
היו דברים שגיליתם על ויקיפדיה עצמה במהלך העבודה? שהסטודנטים גילו והופתעו?
במהלך הכתיבה עשו הסטודנטים שימוש לא רק בספרות מקצועית אלא גם בערכים המקבילים בוויקיפדיה האנגלית. לעיתים הערכים שכתבו הסטודנטים היו מעודכנים יותר וברמה גבוהה יותר מאשר הערכים הקיימים באנגלית.
איך הגיבו הסטודנטים על המטלה הלא שגרתית?
להבנתי, חלק מהסטודנטים נרשמו לקורס לא רק בשל העניין בגנטיקה ובגנומיקה של האדם, אלא גם בשל האתגר של כתיבת ערך שיתפרסם ויהיה זמין ברשת. הסטודנטים למדו כיצד לפשט ולהנגיש נושא מורכב לקהל שאינו רק מהאקדמיה. זה חייב מאמץ מיוחד מבחינתם. לרבים מהם הייתה זו מטלת כתיבה ארוכה ראשונה ועל כן אני מקווה שהחוויה הותירה בהם “טעם של עוד”.
איך היה תהליך העבודה?
ראשית נבחרו ערכים לכתיבה בדיון מקדים עם ד”ר קרן שצמן, עוד טרם תחילת הסמסטר. הרשימה שגובשה הוצגה לסטודנטים לבחירה והם התחילו לכתוב את הערך שבחרו בהנחייתי. בניגוד למטלת כתיבה רגילה, טיוטות הערכים שנכתבו על ידי כל אחד/ת ואחד/ת מן הסטודנטים/יות נקראו על ידי, תוקנו והוחזרו לכתיבה חוזרת, עם הערות לשיפור. אחרי מספר מחזורי תיקון (לפי איכות הכתיבה) הסטודנטים הורשו להעלות את הערך כטיוטה לאתר ויקיפדיה בסיועה של ד”ר שצמן.
לסיום, האם תרצה להוסיף משהו?
היוזמה של כתיבת ערכים בוויקיפדיה על ידי אנשים מן האקדמיה מבורכת. היא מעלה את האמינות של ערכים אלה, ובכך עולה גם חשיבותם. מלבד זאת, כתיבת הערכים מהווה תהליך לימודי מעולה לסטודנטים והתנסות ראשונה בכתיבה בעל ערך לא רק לקהיליה המדעית, אלא גם לכלל הקוראים. אני רואה את ויקיפדיה כפלטפורמה להוראת המדעים בכל הרמות מהתיכון ועד לאקדמיה, וכמקור העשרה למורים. לטעמי, ככל שתתרחב היוזמה תהיה ויקיפדיה מקור מידע חשוב יותר ויותר למגוון אוכלוסיות.